תביעות תאונות דרכים – אל תוותרו על הפיצוי המגיע לכם

תאונות דרכים עלולות לגרום לנזקים פיזיים, נפשיים וכלכליים משמעותיים. למרבה המזל, נפגעי תאונות זכאים לתבוע פיצויים ממספר גורמים כדי להקל על תהליך ההתמודדות והשיקום. מיד נפרט את כל המידע החשוב על תביעות תאונות דרכים, סוגי הפיצויים, הגורמים שאפשר לתבוע והצעדים שיבטיחו לכם מיצוי מלא של הזכויות.

אילו גורמים אפשר לתבוע בעקבות תאונת דרכים?

תביעה נגד חברת הביטוח

הגורם העיקרי שאותו ניתן לתבוע לאחר תאונת דרכים הוא חברת הביטוח של הרכב שבו נסע הנפגע או של הרכב הפוגע, בהתאם לנסיבות. כל בעלי הרכבים מחויבים בישראל לבטח את עצמם בביטוח חובה, שמכסה נזקי גוף במקרה של תאונה. נפגע בתאונה יכול להגיש תביעת פיצויים לחברת הביטוח, והיא תפצה אותו על נזקיו בכפוף לכיסוי הביטוחי ולנסיבות המקרה. חברת הביטוח אחראית לבדוק את נסיבות התאונה ולקבוע את גובה הפיצוי לו זכאי הנפגע.

תביעה נגד נהג אחראי במקרים של נהיגה בשכרות או קלות ראש

במקרים מסוימים, ניתן להגיש תביעות תאונות דרכים גם נגד הנהג שגרם לתאונה או נגד בעל הרכב. זאת למשל כאשר הנזק עולה על סכום הכיסוי של ביטוח החובה, או כאשר מדובר בנהיגה בהשפעת אלכוהול או בקלות ראש. במקרים כאלו ניתן לתבוע בנזיקין את האחראי באופן אישי, בנוסף או במקום התביעה מול חברת הביטוח. תביעה נגד נהג או בעל רכב דורשת הוכחת רשלנות או אחריות מצידם לתאונה ולנזק שנגרם.

תביעה מול המוסד לביטוח לאומי

אם התאונה התרחשה במהלך העבודה, בדרך אליה או ממנה, היא עשויה להיחשב כתאונת עבודה. במקרה כזה, הנפגע זכאי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לקבלת דמי פגיעה וקצבאות נכות, בהתאם לחומרת הפגיעה.

תביעה בתאונות פגע וברח

במקרים שבהם הרכב הפוגע אינו מבוטח או שזהותו אינה ידועה, כמו בתאונות "פגע וברח", ניתן לפנות ל"קרנית" – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, לקבלת פיצוי על הנזקים שנגרמו.

סוגי הפיצויים והנזקים המכוסים בתביעת תאונת דרכים

  • נזקי גוף ופגיעות פיזיות: פיצוי על פציעות כמו שברים, צלקות או נכות, בהתאם לחומרת הפגיעה ולחוות דעת רפואית של מומחה.
  • אובדן השתכרות וכושר עבודה: פיצוי על אובדן שכר זמני או ירידה בכושר ההשתכרות עקב נכות. הפיצוי נקבע לפי השכר לפני התאונה והפגיעה בכושר העבודה.
  • נזקים נפשיים ופוסט-טראומה: פיצוי על חרדה, דיכאון או PTSD, בכפוף לאבחון מקצועי והוכחה של השפעת הפגיעה על התפקוד.
  • הוצאות רפואיות ושיקומיות: החזר עלות טיפולים, תרופות ושיקום בעקבות התאונה, כולל הוצאות צפויות בעתיד.

 

 

הליך הגשת תביעה בגין נזקי תאונת דרכים

צעדים ראשונים לאחר התאונה

לאחר שנפגעתם בתאונת דרכים, הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לקבל טיפול רפואי מיידי ולדאוג למצבכם הבריאותי. רק לאחר מכן מומלץ ליצור קשר עם עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום תאונות הדרכים, שינחה אתכם בנוגע לצעדים הבאים שיש לנקוט. בין היתר, יש לדווח למשטרה על התאונה בהקדם האפשרי, לאסוף פרטים מהצדדים המעורבים, לתעד בכתב ובתמונות את נסיבות התאונה ואת הנזקים, ולשמור את כל המסמכים הרפואיים הקשורים לפציעה.

איסוף ראיות ומסמכים

בכדי לבסס את התביעה ולהוכיח את הקשר בין התאונה לבין הנזקים שנגרמו יש לאסוף ראיות, מסמכים ואישורים רלוונטיים. אלו כוללים בין השאר דו"ח משטרתי על התאונה, פרטי הצדדים המעורבים וחברות הביטוח שלהם, תמונות מזירת התאונה, מסמכים רפואיים המתעדים את הפציעות והטיפולים שניתנו, אישורי מחלה וחוות דעת מומחים. ככל שהתיעוד מפורט ומלא יותר, כך יהיה קל יותר להוכיח את הנזק ולזכות בפיצוי הולם.

קבלת חוות דעת רפואית וכלכלית

מרכיב מרכזי בכל תביעת תאונת דרכים הוא חוות דעת רפואית שנותן מומחה בתחום הרפואי הרלוונטי, כגון אורתופד, נוירולוג או פסיכיאטר. חוות הדעת צריכה לפרט את הפגיעות שנגרמו, את הקשר הסיבתי בינן לבין התאונה, להעריך את משך הזמן הנדרש להחלמה ואת שיעור הנכות שנותר. בנוסף, יש לקבל חוות דעת כלכלית המסתמכת על חוות הדעת הרפואית, המפרטת מהם הנזקים הכספיים מבחינת עלויות הטיפול וההפסד הכלכלי הנובע מירידה בכושר ההשתכרות.

הגשת כתב תביעה ופתיחת הליכים משפטיים

את כל החומר הרפואי והראייתי שנאסף יש להגיש לחברת הביטוח הרלוונטית או לגורם הנתבע, בצירוף דרישה לקבלת פיצויים בגובה הנזק שהוערך. אם דרישה זו נדחית או שהסכום המוצע נמוך מהנדרש, הצעד הבא הוא הגשת כתב תביעה רשמי לבית המשפט. כתב התביעה צריך לפרט את נסיבות התאונה, את הנתבעים, את רכיבי הנזק השונים ואת סכום הפיצוי הנתבע. מכאן מתחיל הליך משפטי שבו שני הצדדים מציגים את טענותיהם ואת הראיות, עד להכרעת בית המשפט או להסכם פשרה.

לסיכום

תביעות תאונות דרכים הן כלי חשוב שמאפשר לנפגעים למצות את זכויותיהם ולקבל פיצויים משמעותיים על נזקי גוף, אובדן השתכרות והוצאות רפואיות. ניהול נכון של התביעה, החל מאיסוף ראיות ועד לייצוג משפטי מקצועי, יכול לשפר משמעותית את הסיכויים להצלחה ולקבלת פיצוי הולם.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות